je gevoelens en emoties leren herkennen

Gevoelens maken ons leven een stuk leuker. Je kunt bijvoorbeeld als een kind zo blij met een grapje, tevreden zijn met je werkstuk, blij zijn met je slimme opmerking, of geluk voelen tijdens het spelen van tikkertje.
Soms maken emoties je door de war of boos. Dan weet je niet zo goed wat je nu echt voelt. Het is belangrijk dat je veel over emoties praat met kinderen, want hoe beter je je gevoelens aanvoelt, hoe makkelijker je ze leert begrijpen. Als je ze begrijpt, kun je ze positief inzetten.

de kleur van emoties

Om de emoties te onderzoeken kun je het boek ‘de kleur van emoties‘ van Anna Llenas lezen met je kind. Het is een prachtig en eenvoudig verhaal, waardoor er veel ruimte is om er samen over te praten. Het verhaal gaat over een kleurmonstertje dat in de war is, hij heeft een rommel gemaakt van zijn emoties. Samen met zijn vriendinnetje geeft hij de emoties kleur en een eigen plek. Er ontstaat op deze manier ruimte voor een heel nieuw gevoel, een leuke ontknoping in het boek!

gevoelens en emoties herkennen

Wat ik sterk vind aan dit boek is dat ze kleur geeft aan emoties, zo kun je wat gemakkelijker emoties ervaren en ze beter leren herkennen. Op de lange termijn is het belangrijk dat je je emoties onder controle kunt houden, want dan leer je op een positieve manier met de problemen in je leven om te gaan. Positief denken bevordert gezond gedrag en met negatief denken kom je in een vicieuze cirkel terecht en zie je dat er ruimte komt voor stress, angst en frustratie. Dat wil je voorkomen.

In mijn praktijk probeer ik veel over gevoelens te praten, zodat kinderen ze leren voelen en ze het op een positieve manier leren inzetten. Zo gebruiken we bij de sessies van ‘teken je gesprek’ de gevoelens kaarten, verder gebruik ik regelmatig de groepsgeluks-bus en tekenen we onszelf en waar we onze gevoelens in ons lijf bewaren. Neem contact met me op als ik je kind er verder mee kan helpen., ik vertel er graag over.

gevoelens en emoties herkennen

geloof niet alles wat je denkt…
– Eckhart Tolle –

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.