je gevoelens en emoties leren herkennen

Gevoelens maken ons leven een stuk leuker. Je kunt bijvoorbeeld als een kind zo blij met een grapje, tevreden zijn met je werkstuk, blij zijn met je slimme opmerking, of geluk voelen tijdens het spelen van tikkertje.
Soms maken emoties je door de war of boos. Dan weet je niet zo goed wat je nu echt voelt. Het is belangrijk dat je veel over emoties praat met kinderen, want hoe beter je je gevoelens aanvoelt, hoe makkelijker je ze leert begrijpen. Als je ze begrijpt, kun je ze positief inzetten.

de kleur van emoties

Om de emoties te onderzoeken kun je het boek ‘de kleur van emoties‘ van Anna Llenas lezen met je kind. Het is een prachtig en eenvoudig verhaal, waardoor er veel ruimte is om er samen over te praten. Het verhaal gaat over een kleurmonstertje dat in de war is, hij heeft een rommel gemaakt van zijn emoties. Samen met zijn vriendinnetje geeft hij de emoties kleur en een eigen plek. Er ontstaat op deze manier ruimte voor een heel nieuw gevoel, een leuke ontknoping in het boek!

gevoelens en emoties herkennen

Wat ik sterk vind aan dit boek is dat ze kleur geeft aan emoties, zo kun je wat gemakkelijker emoties ervaren en ze beter leren herkennen. Op de lange termijn is het belangrijk dat je je emoties onder controle kunt houden, want dan leer je op een positieve manier met de problemen in je leven om te gaan. Positief denken bevordert gezond gedrag en met negatief denken kom je in een vicieuze cirkel terecht en zie je dat er ruimte komt voor stress, angst en frustratie. Dat wil je voorkomen.

In mijn praktijk probeer ik veel over gevoelens te praten, zodat kinderen ze leren voelen en ze het op een positieve manier leren inzetten. Zo gebruiken we bij de sessies van ‘teken je gesprek’ de gevoelens kaarten, verder gebruik ik regelmatig de groepsgeluks-bus en tekenen we onszelf en waar we onze gevoelens in ons lijf bewaren. Neem contact met me op als ik je kind er verder mee kan helpen., ik vertel er graag over.

gevoelens en emoties herkennen

geloof niet alles wat je denkt…
– Eckhart Tolle –

geniet van pauzemomenten

Heb jij dat ook… dat je ineens schrikt en beseft dat de tijd wel erg hard gaat en dat je voor je gevoel niet genoeg hebt genoten van de mooie momenten? Af en toe even stil staan en een pauzemoment nemen, helpt om je te ontspannen en kun je je batterij weer opladen.

Voorbeelden van pauzemomenten

Voor mij zijn pauzemomenten dé momenten waar je met aandacht even naar jezelf of naar een ander gaat. Gewoon om even te genieten van wat je ziet, hoort, proeft of ervaart. Het moment hoeft niet lang te duren, als je er maar een glimlach van krijgt 🙂

Ik heb een lijstje gemaakt van zaken waar ik van kan genieten…

maak een wandeling
Een wandeling maken is heerlijk, vooral als je wandelt tijdens de zonsondergang, want dan krijg je de prachtige kleuren erbij cadeau. Hetzelfde kleur-effect zie je natuurlijk ook bij een zonsopgang, maar dan moet je wel vroeg uit de veren willen…. Zoek je een fijne wandeling wat verder weg, kijk dan eens naar ideeën bij natuurmonumenten.

speel een spelletje
Het is fijn om eventjes samen met een ander iets te doen. Dat kan natuurlijk eenvoudig met een kopje thee en een gezellig gesprekje. Maar het wordt nog leuker, als je er een klein spelletje bij doet. Wat dacht je van een hersenkraker, een raadspelletje, even dobbelen, of samen even wat doen? Ik heb een verzameling spelletjes op pinterest gemaakt, je kunt ze gewoon uitprinten en spelen. Er zit vast een leuk idee voor jou tussen!

even de keuken in
Ik ben graag in de keuken, want van koken komt mijn hoofd tot rust, bij jou ook? Je kunt op internet veel leuke recepten vinden, die gemakkelijk te maken zijn. Je kunt natuurlijk ook samen koken en het daarna samen gezellig opeten, de keuze is reuze…..

teken of kleur wat
Tekenen en vooral kleuren, werkt meditatief. Als je kleurt ben je gefocust op je taak en dat brengt je naar het hier en nu. Op deze manier hebben prikkels van buitenaf minder kans om je aandacht te trekken en dat levert energie op. Probeer het eens en print een leuke kleurplaat uit.

geniet van je guilty pleasure
Het is leuk om iets stiekem te doet, want heimelijke pleziertjes zorgen dat je even los komt van de dagelijkse hectiek. Mijn guilty pleasure is af en toe een dagkaart of een engelenkaartje trekken… Het is gewoon even leuk op een andere manier na te denken of je goed bezig bent. Je kunt dan even ontsnappen aan je gedachtenstroom.

je kunt ook deze dobbelsteen printen en dan een positieve quote dobbelen…

Vertel… waar kun jij erg van genieten? Ik ben benieuwd wat jouw pauzemoment is, hieronder delen mag, want dan kunnen wij dat ook eens uitproberen!

geniet nooit met mate

– Loesje –

de beer is een mooi krachtdier

De beer is groot en sterk, maar hij is ook vriendelijk en zacht. Een beer is vooral een harde werker en kan goed focussen, maar in de winter trekt ie zich lekker terug om een lange luie winterslaap te maken. Deze winterslaap is een tijd om te heerlijk te weg te dromen, maar het is ook een tijd voor reflectie en een tijd om nieuwe doelen te stellen….

een krachtdier

Een beer is eigenlijk een combinatie van mannelijke kracht en van vrouwelijke zachtheid.
Hij is een beschermer en helper voor als je wat moed kunnen gebruiken. Door je (oude) angst kun je weinig vertrouwen hebben dat het goed komt. Een beer brengt je in contact met je oerkracht en je innerlijke weten. Hij probeert te vertellen dat we de tijd mogen nemen om dingen te doorleven en te verwerken. Hij weet dat je het waard bent en hoopt dat je met zijn steun meer zelfvertrouwen zult krijgen.

daarom…

Een beer komt gewoon in vriendschap. Hij zet graag zijn grote lijf achter je, zodat je tegen hem kunt leunen, want samen sta je sterk. Je mag gerust zijn hulp inroepen als je voelt dat je die kunt gebruiken.
Daarom zet ik graag het krachtdier beer in als ik werk met kinderen. Mijn werkwijze is dat we samen bouwen aan het vergroten van het zelfvertrouwen. Want als je erop vertrouwt dat je zelf je antwoorden weet, dan kun je deze vinden en kun je je problemen daarna zelf de baas!

better to face the bear
than run for it

-Robert Jordan-

De Berenbrigade opent zijn deuren

In november 2020 zal coachpraktijk de Berenbrigade de deuren openen van de praktijk. Nu we in ons nieuwe huis in Culemborg gaan wonen, is er een kamer over om aan de slag te gaan met kinderen.

Wie zit er achter de Berenbrigade

Petra werkt al jaren in het onderwijs, ze is naast I(ntern) B(egeleider)’er ook arrangementsbegeleider op een basisschool. Daar werkt ze met kinderen die problemen hebben met hun werkhouding of gedrag. Soms is er sprake van een duidelijk onderliggend gedragsbeeld als ADHD of ASS. Maar soms hebben de kinderen een zetje nodig om aan de slag te kunnen gaan.
Petra is zelf al 20 jaar moeder en is altijd nieuwsgierig naar hoe iets beter kan en leest en werkt hieraan. Ze heeft veel opleidingen en cursussen gevolgd om haar werk te verbeteren en kinderen en leerkrachten te ondersteunen. Ze heeft een HBO master Coachen in het onderwijs gedaan, heeft verschillende cursussen gevolgd bij ‘Teken je gesprek’ en is geïnteresseerd in systemisch werk. Zo heeft ze een opleiding systemisch werk bij Jolanda Vleugel en systemische pedagogiek bij Bibi Schreuder gedaan. Daarnaast kan ze systemisch werk inzetten in de school met de tools van Groepsgeluk. Genoeg handvatten om oplossingsgericht aan de slag te gaan!

oplossingsgericht werken

Kinderen kunnen vaak oplossingen bedenken die goed aansluiten bij hun probleem. Als je samen het probleem in kaart hebt gebracht met de techniek van ‘Teken je gesprek’, zien de kinderen vaak zelf wat een handige oplossing is. Daarna moet het nieuwe gedrag geoefend en verbeterd worden. Om deze nieuwe vaardigheden te oefenen en te volgen, gebruiken we een werkplan en een doelenkaart. In een korte tijd zie je dan al een verandering ontstaan. Mooi om te zien!

het opzetten van de praktijk

Mijn motto: Alles wat werkt, moet je bewaren, gebruiken en verbeteren… Dit zorgt ervoor dat er een brede basis is om met kinderen bij de Berenbrigade aan de slag te gaan. Er zijn een aantal basisdocumenten waar ik graag mee werk.
Samen met grafisch bureau Two Bees hebben we de Berenbrigade een mooie jas met uitstraling gegeven. Ook werkten ze de ideeën in mijn hoofd uit tot handige werkdocumenten, want: het is altijd goed om de kinderen hun vorderingen te laten ervaren én daarnaast te laten zien. Zo kun je de motivatie verstevigen!